Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Problémás terület az otthonfelújítás során: padló utólagos hőszigetelése

Austrotherm UNIPLATTE most extra 33% kedvezménnyel

2024.05.15.
Lecke

A régi épületek padlója gyakran semmilyen hőszigetelést nem kapott. Már pedig az épület hőveszteségének akár 20%-át is kiteheti a talaj felé áramló hőmennyiség. Ezt a szerkezetet viszont nagyon nehéz utólagosan hőszigetelni.

Ha bontásra kerül a sor – és ez többnyire javasolt –, akkor a vízszintes padló vízszigetelésnél célszerű megállni. Ennek megbolygatása lehet, hogy több kárt okoz, mint hasznot. A szerkezeti réteg vastagsága viszont innentől kezdve adott. Az ajtók küszöb, az ajtólapok, a belmagasság mind gátat szab a járószint nagyobb mértékű emelkedésnek, ezért legtöbbször a régi padló vonalát fogjuk megtartani. Ez a szerkezeti vastagság ritkán több, mint 3-5 cm, és ebbe kellene, hogy beleférjen a hőszigetelés, az aljzatbeton és a burkolat. Erre viszont nem sok esély van. A megoldás az Austrotherm UNIPLATTE®.

Uniplatte padló

A hálóerősítésű XPS lemezeket az alaposan megtisztított és teljesen sík felületen kell elhelyezni, nagyobb egyenetlenségek esetén önterülő aljzatkiegyenlítő alkalmazása is indokolt lehet. A teljes fogadó felületre és az UNIPLATTE® elemek egyik oldalára fogas simítóval Murexin ragasztótapaszt kell felhordani, majd a táblákat a padlóra kell helyezni. Légbuborék nem maradjon a ragasztó rétegben!  Többrétegű fektetés esetén a második lemezt kötésben, hasonló módon eljárva kell fektetni. A felület síkbeliségét vízmértékkel kell ellenőrizni. Igény esetén ezután lehet a fűtőszőnyeget elhelyezni. A ragasztó megkötését követően lehet a lapburkolatot a szokásos módon ragasztani.

Amennyiben az UNIPLATTE® lécvázra kerül, úgy azok maximális távolsága 40 cm lehet.  A fa tartószerkezetre teljes hosszában poliuretán bázisú ragasztót (például Murexin X-Bond MS-K88 Express) kell felhordani, a táblákat az élekre felhordott ragasztó segítségével rögzítsük egymáshoz. Szükség esetén a T csatlakozásoknál kiegészítő mechanikai rögzítés is lehetséges.

 

Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezek sokrétű alkalmazási lehetőségei: 

  • Fal- és padlófelületek burkolására száraz és nedves helyiségekben felújításkor és újépítésnél
  • Új belsőépítészeti elemek építéséhez, például beépített mosdók, polcok, lépcsők, víztartályok, tálcák, íves burkolatok stb.
  • Fürdőkádak burkolása vagy mosdóállványok is könnyen kialakíthatók a lemezekkel.
  • Válaszfalak építéséhez, például zuhanyzókban, mosdókban stb.
  • Gépészeti vezetékek eltakarásához
  • Szükség szerint vízszigeteléssel együtt alkalmazható
  • Kültéri alkalmazásra is (pl. erkély elválasztó fal)

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Régi épületek padlójának utólagos hőszigetelése problémás, mert a belmagasság gátat szab a padló lehetséges szerkezeti vastagságának.

2. Az Austrotherm UNIPLATTE táblák többrétegű fektetése padlóba nem ajánlott.