Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Kádár-kocka és energiahatékonyság?

2024.05.10.
Lecke

Magyarország épületállományának jelentős részét teszik ki a kocka alakú, sátortetős házak. A 60-as, 70-es, 80-as években épült, úgynevezett Kádár-kockákból 844.000 darab van, ami az összes lakás 20%-át teszi ki. Ennyi házat egyhamar nem lehet eltüntetni és új épülettel pótolni, felújításuk pedig mind a lakókomfort, mind pedig energetikai szempontból szükséges.

A falazat kisméretű tömör vagy B30-as tégla falazat, ami statikailag nagyon megbízható, jelentős hőtároló tömeget ad és a hangcsillapítása is kiváló. A hőszigetelő képessége azonban nem felel meg a mai kor igényeinek, de ezen viszonylag könnyen lehet segíteni.


A homlokzati és lábazati fal hőszigetelését mindig együtt említjük és szigorúan együtt is kell végezni, ugyanis a lábazati hőszigetelés elmaradása esetén a padló és fal csatlakozásánál ún. vonalmenti hőhíd alakulhat ki, ami akár penészképződéshez vezethet, ezért ezen szerkezetek hőszigetelését lehetőleg egyidőben végezzük el.
Ami a vastagságot illeti, a homlokzati falakra legalább 16 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX anyagot javasolunk hőszigetelőanyagyártóként, de a hőtechnikai rendelet szerinti minimumkövetelmény teljesítéséhez is szükségünk van legalább 12 cm vastagságra ugyanebből az anyagból.


A lábazat hőszigetelésére kizárólag nedvességnek ellenálló hőszigetelőanyag építhető be, amely lehet egy vakolható, bordázott felülettel ellátott Austrotherm XPS TOP-P termék. Ennek a fokozott hőszigetelőképességű Prémium változata is elérhető, amelyből 12 cm vastagság beépítésével megfelelhetünk az energetikai követelményeknek. 
A homlokzatszigeteléssel egyidejűleg a legtöbb esetben ablakcserére is szükség lesz, azokat célszerű a külső falsíkra tenni, így a homlokzati hőszigeteléssel nem kell ráfordulni az ablakkávára, evvel egyúttal ezt a fajta hőhidat is elkerülhetjük.


A Kádár kocka padlásfödéme jellemzően nagy tömegű, monolit vasbeton, vagy béléstestes illetve betontálcás födém, gyakran salakfeltöltéssel. E felett jellemzően beépítetlen padlásterekkel találkozunk, amelyet gyakran tárolásra használnak. Hogy ne veszítsük el ezt az értékes tárolóterületet, célszerű járható padláshőszigetelést elhelyezni, amelyre a Austrotherm Padlap termékünk egy praktikus megoldás nyújt. Ez a termék egy finom szerkezetű faforgács lappal társított, lépcsős élkialakítású, lépésálló hőszigetelő tábla, amelynek segítségével a padlásfödém egy hétvége alatt - szakember segítsége nélkül is - gyorsan leszigetelhető. A hőszigetelő réteg vastagsága a rendelet szerint itt legalább 20 cm kell legyen, de a jövőre nézve a növekő energiaárak miatt már a 30 cm-es Padlap alkalmazása javasolt.

Az ördög a részletekben rejlik, ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a padlásfödémen elhelyezett hőszigetelésnek az épület kerülete mentén csatlakoznia kell a már elkészült homlokzati szigeteléshez, vagy ha még nem készült el a homlokzatszigetelés akkor a falszerkezet külső síkjáig szükséges vezetni azt.

felújítás Austrotherm hőszigeteléssel összehasonlítás


A talajon fekvő padló utólagos hőszigetelésére csak az új épületek esetén van követelmény. Viszont, ha a felújítás során padlófűtés kialakítása mellett döntünk, akkor a gazdaságos üzemeltetés miatt a padló hőszigetelése is elkerülhetetlen, továbbá a komfortérzetünket is csak ezzel tudjuk maximalizálni. Régi épületek esetén ennek a kivitelezése mindig bontással jár és csomóponti kérdéseket is felvet.
Felújításkor a padlóban elhelyezhető hőszigetelésnek korlátozott a maximális vastagsága, ugyanis a régi padló vonal fölé nem nagyon tudunk menni: a nyílások, a parapet magasság vagy akár a belmagasság is korlátot szabhat a vastag hőszigetelés beépítésének. Ezért itt célszerű hatékony, fokozott hőszigetelő képességű anyagokat alkalmazni, úgy mint az Austrotherm GRAFIT 100,150 illetve az Austrotherm XPS Premium anyagok.

Fontos, hogy mielőtt belevágunk a felújításba, ellenőrizzük a falak állapotát! Nedves-vizes falakat ne hőszigeteljünk, mivel ezek a problémák még a hőszigetelés elhelyezése előtt falátvágással, esetleg injektálással könnyen orvosolhatók, utána viszont már nehezen.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Homlokzati falon a hőtechnikai rendelet szerint minimum követelmény ……. vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX lemez beépítésével teljesíthető.

2. Talajon fekvő padló hőszigeteléséhez az Austrotherm Padlap termék nyújt optimális megoldást.