Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Padlóra küldjük a gázszámlát

2023.03.01.
Lecke

Padló utólagos hőszigetelésénél gyakran jelent problémát az új szerkezet vastagsága. Szükségünk van egy kis rétegvastagságban is rendkívül hatékony hőszigetelő anyagra: ez az Austrotherm GRAFIT 100.

A homlokzat és a tető megfelelő mértékű hőszigetelésének szükségességét nem kell magyarázni, azt azonban nem mindenki tudja, hogy egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át. Célszerű tehát, hogy ebbe az irányba is megfelelő nagyságú ellenállást állítsunk a hőáram útjába, hogy elkerüljük a feleslegesen magas gázszámlákat.

Egy talajon fekvő padló esetében a határolószerkezet általánosan a következő rétegekből áll:
- burkolat;
- aljzatbeton;
- technológiai szigetelés;
- hőszigetelés;
- vízszigetelés;
- aljzatbeton;
- tömörített homokos kavicságy;
- termett talaj.

A fenti rétegrendben a hőszigetelés a talajban lévő nedvességhatástól védve helyezkedik el, és normál terhelés (lakóépület) esetén legalább EPS 100 jelű termékosztályú polisztirolhabot kell beépíteni.

Számos esetben van szükség a padló utólagos hőszigetelésére, de a padlónál ez nehezen járható út.


Nem tudjuk megemelni az egész házat, hogy alátegyünk még további 10 centi hőszigetelést. Másképp kell ezt a kérdést megközelítenünk, bontással kell kezdeni a kivitelezést. De mivel a vízszigetelést kockázatos megbolygatni, ezért annak a vonalában célszerű megállni. Az új szerkezet viszont nem lehet vastagabb, mint a régi, mivel a padlószint megemelésének gátat szab az ajtó küszöb, a parapet magasság, vagy akár a belmagasság csökkenése.


Szükségünk van tehát egy kis rétegvastagságban is rendkívül hatékony hőszigetelő anyagra. Ilyen lehet az AUSTROTHERM GRAFIT 100, melynek hővezetési tényezője a szokásos EPS termékekhez képest lényegesen kedvezőbb, λ = 0,030 W/mK.
Az Austrotherm hőszigetelési kalkulátora segítségével könnyen megállapítható, milyen vastagságban érdemes a padló hőszigetelő lemezt választani. 
Az online kalkulátor az Austrotherm honlapon található, a kézzel fogható 'tilitoli' az APP webshopból rendelhető. 


A GRAFIT termékek alkalmazása különösen előnyös, amikor kevés a rendelkezésre álló szerkezeti vastagság, de szeretnénk hőhídmentes szigetelést elérni, teljessé akarjuk tenni a termikus burkot. A padló hőátbocsátási tényezője már 8 cm-es szigetelési vastagságban eléri a rendelet szerinti 0,30 W/m2 K értéket, és 14 cm elég a javasolt értékhez. A lemezeket megtisztított, sík felületre, szoros illesztéssel kell fektetni, kötésben, lehetőleg peremszigetelő sáv alkalmazásával.

 

 

 

 

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Normál padlóterherelés esetén maximum EPS 100 termékosztályú lap beépítése javasolt.

Talajon fekvő padló esetében a hőszigetelés közvetlenül a burkolat alatt van.