Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Legyen vastagabb! (2.)

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása ( 2. rész)

2023.02.16.
Lecke

A hőszigetelő rendszert kétféleképpen tudjuk felújítani. Ha a hőszigetelő rendszer ép, akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget. Abban az esetben, ha a szigetelés megfelelő állapotú, de a vakolat nem (többnyire ez a réteg károsodik először), akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak”.

Sokan tartanak attól, hogy felújításnál a teljes hőszigetelő rendszert ki kell dobni, de szerencsére ez nem feltétlenül van így.

1. A megfelelő állapotú vékony hőszigetelésre fel kell helyezni egy második hőszigetelőanyag réteget, melyet ragasztással és dübelezéssel kell rögzíteni.  A régi vakolat külső rétegét azonban előzetesen meg kell vizsgálni, és annak teljesen épnek kell lennie.

 

Ha megfelelő, abban az esetben is szükséges a feszültségmentesítése, vagyis a hálóerősítésű ragasztóréteget a vékonyvakolattal teljes keresztmetszetében átvágni, de úgy, hogy az alatta levő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. A laza részeket el kell távolítani, szükség esetén ragasztótapasszal javítani.

 

Amennyiben kisebb részeken sérült a hőszigetelés, azt is ki kell javítani. A javításhoz ebben az esetben „bátran” lehet hozzányúlni, hiszen a védő felületképzéssel, esztétikával ebben a fázisban nem kell foglalkozni. A vakolatot a ragasztás előtt alaposan meg kell tisztítani: ne feledjük, hogy több évtized szennyeződésétől kell megszabadítani – a porra, koszra nem lehet ragasztani! Dübelezésre természetesen, mint minden utólagos hőszigetelésnél szükség lesz. A szigetelő táblák rögzítése után a kivitelezés nem különbözik a megszokott eljárástól.

   

2. Ha a vakolatréteg már nem tud kellően stabil felületet biztosítani a második réteg szigetelésnek, akkor a felújítás során először ezt el kell távolítani. A vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. A csíkokat 45 fokos szögben kell lefejteni, a vakolatréteget maradéktalanul el kell távolítani. Ez a megoldás csökkenti a képződő hulladék mennyiségét is, ezért duplán környezetbarát megoldásnak is nevezhetjük.

     

     

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

A nem megfelelő állapotú vakolatréteget a homlokzat felújításakor el kell távolítani.

Dübelezésre minden utólagos hőszigetelésnél szükség van.