Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Legyen vastagabb! (1.)

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása ( 1. rész)

2023.02.16.
Lecke

Három évtizede alkalmazzák Magyarországon az EPS alapú homlokzati hőszigetelő rendszereket. A kezdeti 5 centiméteres vastagság viszont ma már nem elégséges, fokozni kell a hőszigetelő képességüket.

A jelenlegi energiaárak és a hőtechnikai előírások változása már 15-20 cm vastagra növelik a javasolt hőszigetelést. És ne feledjünk el még egyet: a 30 évvel ezelőtti vakolatok nem biztos, hogy a mai napig állják az időjárás viszontagságait, és bizony ezek felújítása is időszerű lehet.

És annál nagyobb pazarlás nem nagyon van, ha egy épület homlokzatát csak újra színezzük, de nem javítjuk a hőszigetelő képességét. Több indoka lehet tehát, hogy a felújítás mellett döntünk, de mindig meg kell fontolni az energiahatékonysági szempontokat is. És nem vagyunk tehetetlenek akkor se, ha már egyszer szigetelték a házat.


Az első lépés viszont mindig az épület felmérése, az épület diagnosztika legyen. A hőszigetelő rendszerből néhány jellemző helyen teljes keresztmetszetű mintát kell venni, lehetőleg két táblányi méretben.

Ha megállapítható, hogy a kivitelezés a kor színvonalán szakszerű volt, úgy nincs akadálya annak, hogy a helyén maradjon, és fogadó szerkezete legyen a következő rétegeknek.


A diagnosztikának ki kell térni az épület egyéb részeire is, így feltétlenül ellenőrizni kell, hogy a szerkezet nem kap-e nedvességet. Nedves falakat nem szigetelünk! Ilyen esetben először a vízszigetelést kell megoldani. Ez némileg javítja a fal hőtechnikai tulajdonságait is, mert a nedves falak jobban vezetik a hőt. Hőszigetelni pedig csak a falak kiszáradása után lehet.


A hőszigetelő rendszert kétféleképpen tudjuk felújítani. Ha a hőszigetelő rendszer ép, akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget.

Abban az esetben, ha a szigetelés megfelelő állapotú, de a vakolat nem (többnyire ez a réteg károsodik először), akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak”.

Folyt. köv.

 

   

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Homlokzat felújítását megelőzően érdemes mintát venni a fent lévő hőszigetelő rendszerből, néhány cm is elég.

"Lecsupaszítás" során eltávolítják a ...